muzeum radom bip
20 lat mazowsze

Piekarskie tradycje rodziny Foglów

"Piekarskie tradycje rodziny Foglów” wystawa zorganizowana w 100 lecie działalności piekarni.

Foglowie są najstarszym rodem piekarskim w Radomiu.
Piekarnia została założona przez Władysława Fogla w 1910 r., przez cały wiek należy do tej samej rodziny i zajmuje lokal przy ul. Słowackiego 92. Pierwszym z rodziny Foglów mieszkającym w Radomiu był Józef, piekarz z zawodu, który w latach 60. XIX w. pracował w piekarni Macieja Muszkowskiego, jego syn Władysław zakupił posesję na przedmieściach Radomia i założył własną piekarnię. Klientami byli głównie okoliczni mieszkańcy, praca w piekarni była ręczna, wykonywał ją sam Władysław z pomocą żony. Po czterdziestu latach wytężonej pracy można było unowocześnić zakład, np. wprowadzić mechaniczną dzielarkę. Wojna przerwała dobrą passę, piekarnia znalazła się w granicach getta , natomiast po wojnie kiedy rozpoczął się proces likwidacji drobnych przedsiębiorstw, prześladowania, przesłuchania i konieczność płacenia wysokich podatków zmusiły Władysława w 1948 roku do wydzierżawienia piekarni, niedługo po tym właściciel zmarł. Dzierżawcami zostali Marian Pastuszka i Władysław Gajda, dochody z dzierżawy zapewniały środki do życia wdowie po Władysławie – Karolinie Foglowej. Kiedy w latach 50. XX w. Marian Pastuszka przeniósł się do swojej piekarni, do spółki z Władysławem Gajdą  przystąpił  syn Władysława Fogla – Ziemowit. Wkrótce piekarnia przy ul. Słowackiego 92 (po uruchomieniu własnego zakładu przez W. Gajdę) stała się znów wyłączną własnością Foglów.
 

Ziemowit przebudował i unowocześnił piekarnie, zakupił nowe urządzenia. Po śmierci Ziemowita w 1976 r. piekarnię poprowadziła jego zona Janina, z pomocą brata jej męża - Włodzimierza. Modernizacja piekarni postępowała, rozszerzył się asortyment wypieków.
 

W 1983 r. do spółki z Janiną przystąpił syn Mariusz, a w 1989 r. drugi syn – Tadeusz.
 

W 1992 r. rozpoczęli rozbudowę  piekarni, powiększając ją 4 – krotnie w stosunku do najstarszej (piekarni dziadka). Unowocześnili pracę poprzez wprowadzenie nowoczesnej technologii i najnowocześniejszych urządzeń piekarniczych. Obecny asortyment obejmuje 140 rodzajów pieczywa i wyrobów cukierniczych. W ciągu trzydziestu lat bracia dorobili się własnej marki Fogiel & Fogiel. Piekarnia zaś jest jedna z najnowocześniejszych w Radomiu.
 

Na  ekspozycji pokazana jest historia tej najstarszej piekarni w mieście, urządzenia piekarnicze, takie jak : kajzerówka, łopaty, wagi do ważenia maki, dzieże do rozczyniania ciasta, koszyczki do rośnięcia chleba oraz sklepik. Łącznikiem między częścią mieszkalną, a tą dotycząca pracy jest dokumentacja: dyplomy mistrzowskie, dokumenty i pamiątki związane z piekarnia. Główny nacisk położony jest na ciągłość tradycji rzemieślniczej w tym rodzie, gdzie zawód przechodzi z ojca na syna.
 

Wystawa czynna będzie do grudnia 2010 r.

tło e-riders motocykle